Lleida-Alguaire Airport

This is a project by b720 Fermín Vázquez Arquitectos and it is located at Alguaire, Lleida, Spain. Project's program: Airport with a terminal building, a control tower, and two storage spaces. There are twenty one images for Lleida-Alguaire Airport.

Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
© Adrià Goula

Project details

Project images

  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  • Lleida-Alguaire Airport by b720 Fermín Vázquez Arquitectos

Designer's statement

The programme of requirements includes a terminal building, a control tower, and two spaces for storages. Given their size, none of these elements were obvious candidates to represent a new airport. The strategy pursued therefore seeked to link the three programmes by means of a common visual element that avoids the impression that a strange object has landed in the fields of Lleida while also defining a recognisable landmark.

A large envelope element covers the building like a blanket, drawing together its various functions and structures. This surface folds out on either side of the control tower, tracing a marked curve that is the most distinctive feature of the design.

Visual unit

The patchwork of finishes (plant-based, timber, and lacquered micro-perforated steel sheet) offers a mix of textures and tones, echoing the character of the surrounding agricultural landscape and linking the airport to the territory where it is sited. A COR-TEN steel plate edge spans the thickness of the roof, structure, and false ceiling layers, clearly defining a thick plane that overhangs the façades.

Terminal passenger

A floor-to-ceiling glass curtain wall delimits the passenger area. Thanks to a system that supports the curtain wall from above, terminal users have an unobstructed view at eye level. The deep overhang of the roof and efficient solar control glass provide optimal solar protection without the need for any additional elements. On the other hand, two opaque technical blocks, understood as compact volumes covered by the higher order of the roof, house areas that need to be separated from the open spaces.

Control tower

The control tower, a 42 meters high building, is designed as a singular work that goes beyond the structure, encompassing and integrating architecturally the projects of the terminal and the outbuildings. The tower is linked to the other bodies by the folding of the roof, which creates a double translucent skin that homogenises and protects interior openings. The fanal of the control tower – whose geometry and materials cannot be varied – is treated as one more technical element of the complex. The fact that the architecture of the tower responds effectively to aeronautical, territorial and landscape requirements sets the Alguaire Airport apart from most buildings of this type.

Environmental features

The large roof structure that distinguishes the building is also its main environmental feature. The various finishes provide thermal inertia and ventilation in response to solar radiation; reinforced thermal insulation minimises energy loss through the most sensitive plane of the building; areas of vegetation provide a degree of continuity in terms of the building’s footprint in the landscape; and the cantilever of the roof protects the interior from direct exposure to the sun's rays.

Credits

Related links

Advertise

Brief text about your company or service + link

ANP Editor's Pick

Enter your email address:
?

Profiles spotlight

Top contributors

Projects spotlight

Recommended projects