Pionen - White Mountain

This is a project by Albert France-Lanord Architects and it is located at Stockholm, Sweden. Project's program: Internet data center housing server halls and offices. There are twelve images for Pionen - White Mountain.

Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
© Åke E:son Lindman

Project details

Project images

  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects
  • Pionen - White Mountain by Albert France-Lanord Architects

Designer's statement

The project takes place in a former 1200 square meter anti-atomic shelter. An amazing location 30 meters down under the granite rocks of the Vita Berg Park in Stockholm. The client is an internet provider and the rock shelter hosts server halls and offices. The starting point of the project was to consider the rock as a living organism. The humans try to acclimate themselves to this foreign world and bring the ‘best’ elements from earth: light, plants, water and technology. We created strong contrasts between rooms where the rock dominates and where the human being is a stranger against rooms where the human being took over totally.

The choice of lightning has been very challenging. We tried to bring as much variation as possible. Otherwise it is very easy to loose the feeling of time in an enclosed space. Our references come straight from science fiction films, mostly ‘Silent Running’ and a bunch of Bond films with Ken Adams set design.

One can describe the process in five different phases:

  • planning
  • destruction of the former office and blowing up the rock to create extra space.
  • reinforce the cave. concrete work.
  • technical installations. electrical.
  • glass and steel work. paint and furnishing.

The client had a strong vision from the first brief and the result is only possible because of their persistence, the absence of compromise and great communication/understanding between all parts under the process.

It has been very exciting to work with a space which at first didn’t offer one square angle: the rock. The main room is not a traditional space limited by surfaces but defined by the emptiness inside a mass.

Credits

Related links

Advertise

Brief text about your company or service + link

ANP Editor's Pick

Enter your email address:
?

Profiles spotlight

Top contributors

Projects spotlight

Recommended projects