EDF Archives Centre

This is a project by LAN Architecture and it is located at Bure, Saudron, France. Project's program: Archives (composed of twenty storehouses) and offices. There are eighteen images for EDF Archives Centre.

EDF Archives Centre by LAN Architecture
© Julien Lanoo

Project details

Project images

  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture
  • EDF Archives Centre by LAN Architecture

Designer's statement

A strategic project providing a social and environmental positive impact on the region. The building fully integrates into the landscape as well as it meets environmental quality standards, a fundamental aspect for the EDF’s building strategy. This building, symbol of the long term and visible presence of EDF in the Meuse and Haute Marne region, hosts the company’s industrial records.

Within the framework of the Meuse and Haute Marne economic support programme, EDF has decided to centralize all its intermediary Engineering Production Management archives in Bure-Saudron. Until now, these paper copy archives had been stored in nuclear, hydraulic and thermal production units, as well as in engineering units and associated services.

The new centre allows the documents’ organization and it also ameliorates the storage and the utilization processes. These archives, on paper-based and microfilm-based formats, will occupy about 70 km of shelves. The building has also a laboratory for micro-films, specifically designed for this purpose.

The concept

A five level, 19 m high building within a plot of 3.30 hectares comprehensive of an archives area covering approximately 1,400 m2 and a total surface of approximately 7,000 m2. This approach results in:

  • considerable saving in terms of the building’s envelope
  • improved functionality translated by a reduced number of kilometers covered per year,
  • a marginal impact on the landscape (with viewpoints at a considerable distance from the building),
  • the possibility of a maximum use of the excavated land around the building’s footprint to control water recuperation and treatment on the site,
  • an energetically and environmentally extremely high performance building,
  • the creation of a symbol representative of the approach taken by the Mouse and Haute Marne economic support programme.

The typology

The building is divided into 2 programs: archives and offices. The archives’ part is composed by 20 storehouses of 200 m2 each; with regulated temperature and hygrometry. The blocks can resist fire for 2 hours and they are equipped with a sprinkling system. The offices’ part is N/W oriented, embedded in a natural slope planted with trees and plants. The offices have an ideal view on the surrounding landscape.

The landscape

Tree-planted surfaces give some advantages: from an ecological point of view the trees protect the building against climatic issues. From an aesthetical point of view — and within an idea of landscape integration — they complete the building by inserting a pattern recurring from the landscape: the “merlons”, narrow strips of land planted with hardwoods.

Energy

Heat production is principally based on renewable energies and a heat pump. The choice made for the ventilation was to use a double flow ventilation system with heat recuperation. Low voltage luminaries will result in considerable savings in terms of internal loads. Storage areas will be equipped with presence detectors. The total power consumed by the building represents 29 kWh/m2.

The building’s envelope

To give the impression of a lightweight building in movement, incorporating stainless steel studs into the earth-colored concrete cladding was proposed. This solution had the effect of blurring the building’s limits and reflecting the surrounding colors and changing seasons. The combination of two layers of concrete (structure + facing) and insulation (30 cm) ensures that the building has a high level of inertia favoring comfort during the summer and reduces cooling requirements.

The facade

The elevations will incorporate a total of 120,000 stainless steel studs. Stainless steel studs (7 cm diameter and 1 mm thick) will be incorporated into the framework during the casting of the integrally colored prefabricated concrete elevation panels. The panels will be 15.65 m high and either 2.26 m or 2.33 m wide depending on whether they are on the long or short side of the building. The 8 cm thick panels will be reinforced with concrete ribbing (+7 cm). The complex will be suspended from reinforced concrete walls and held in position using distancing jacks. The elevations will have a total thickness of 68 cm.

Credits

Related links

Advertise

Brief text about your company or service + link

Enter your email address:
?

Profiles spotlight

Top contributors

Projects spotlight

Recommended projects