Mountain Dwellings

This is a project by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects and it is located at Ørestad, Copenhagen, Denmark. It was submitted to Architecture News Plus (ANP) by JDS Architects. Project's program: Housing block of 80 units and 480 parking spaces. There are thirty four images for Mountain Dwellings.

Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
© Carsten Kring

Project details

Project images

  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects
  • Mountain Dwellings by BIG - Bjarke Ingels Group + JDS Architects

Designer's statement

How do you combine the splendors of the suburban backyard with the social intensity of urban density?

The Mountain Dwellings are located in Ørestad, a new urban development in Copenhagen. When commissioned to design a traditional housing block and a separate parking house, we proposed the combination of the two programs. The program consist of 1/3 living and 2/3 parking. What if the parking area became the base upon which to place a terraced housing development - like a concrete hillside covered by a thin layer of housing, cascading from the eleventh floor to the street edge. The parking area wants to be connected to the street, and the residences want sunlight, fresh air and views, so by combining the two programs, all apartments can have a sun filled roof garden, amazing views and parking on the same level as the apartment. The Mountain appears as a suburban neighborhood of garden homes floating over a 10-story building, offering the best of two worlds: close proximity to the hectic life of the city and the tranquil characteristics of a suburban life.

Unlike a traditional residential building, the Mountain helps to increase the property value of the project by reorganizing the program. Each residence is provided with equal amenities and the gardens are grouped in a way that is large yet intimate, with plants that change character according to the season. The building also has an integrated watering system, which helps to maintain the roof gardens.

The residents of the 80 apartments are the first in Ørestad with the possibility of parking directly outside each unit. The parking area contains 480 parking spots, which service both the Mountain and VM Houses. There is also a sloping elevator that moves along the inner walls to accommodate the terracing of the structure, and in some places the ceiling height is 16 meters, giving the impression of a cathedral-like space.

The north and west facades are covered by perforated aluminum plates, which let in air and light to the parking area, and the perforations in the facade form a huge reproduction of Mount Everest. During the day, the perforations appear black on the bright aluminum, and the picture resembles a rough rasterized photo. During the night, the facade becomes lit from the inside and appears as a photographic negative, rendered in the different colors of the parking levels.

Project Awards:

  • Forum AID Award 2009
  • Mies van der Rohe Prize 2008 / Nomination
  • Danish Wood Award "Træprisen" 2008
  • WAF World Architecture Festival Award 2008 / Best Housing Project

Credits

Related links

Advertise

Brief text about your company or service + link

ANP Editor's Pick

Enter your email address:
?

Profiles spotlight

Top contributors

Projects spotlight

Recommended projects